De Russen hebben het wel gehad met de EU

De Russen hebben het wel gehad met de EU

De europese gezant Borrell ging deze week naar Moskou en dacht met alle egards ontvangen te worden maar kreeg in plaats daarvan te horen van de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov “we zijn klaar met de EU” goedendag. Lavrov zei tegen Borrell, de EU is geen betrouwbare partner gebleken, wij hebben het heel lang geprobeerd, Rusland kijkt nu naar Oost Azië en China en Europa kan de rambam krijgen.

Hoe denken de burocraten in Brussel zonder Russische grondstoffen en de Russische afzetmarkt de Europese Unie uit het slop te trekken? Dat kunnen ze niet. Zelfs in de Sovjet Unie tijd gedurende de ergste fase van de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn werden er intensieve zaken gedaan met Moskou. Niet meer. Rusland heeft de economie gediversificeerd onder druk van Europese sancties en kan nu in hun eigen behoefte voorzien en heeft China als belangrijkste zakenpartner en heeft de EU niet meer nodig. Door de EU sancties tegen Moskou zijn Italië, Frankrijk en Griekenland (Tsipras vond Brussel belangrijker dan Moskou) hun belangrijkste afzet markt kwijtgeraakt. Ook maken de Russen nu eigen passagiers vliegtuigen en populaire automobielen. Deze voor Duitsland en Frankrijk cruciale afzetmarkt is nu ook aan het verdwijnen en de Duitse Industrie merkte dit als hun economie nu aan het afkoelen is. De Franse Industrie ach… zelfs de Cabernet Chauvignon komt niet meer uit Frankrijk. Een rit door het Franse platteland toont een mistroostig mismanaged en verloederd land.

Jaren geleden werden de politici in Europa gewaarschuwd voor de gevolgen van sancties opgelegd aan Moskou onder Amerikaanse druk dat dit zou leiden tot enorme economische schade voor Europese landen. Het was aan dovemans oren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.