Hoe de ECB sinds het actief is de groei uit de EU heeft verdreven.

Hoe de ECB sinds het actief is de groei uit de EU heeft verdreven.

Helicopter geld gaat alleen de inflatie opdrijven. Mensen gratis geld geven gaat alleen gebruikt worden door de mensen om hun schulden af te betalen. Dat geld gaat niet geinvesteerd worden in een meerwaarde. Meer geld betekend minder waarde. Geld moet geld kosten. Banken lenen alleen uit als ze er ook aan kunnen verdienen. Dat is rente. Het uitgeleende geld helpt bedrijven te investeren. Dat levert groei en werkgelegenheid op. De ECB heeft nu de rente negatief gemaakt om de schulden omvang te verminderen maar dat heeft alleen maar geleid tot negatieve groei. Banken die geld uitlenen moet geld toegeven. Dit is niet houdbaar. De ECB heeft dan ook oorlog gevoerd tegen kleine non-profit banken die geld lenen aan het MKB. Het MKB is traditioneel de grootste werkgever.

Nederland had vroeger veel kleine bedrijven die gefinancierd werden door kleine banken echter die kleine banken zijn nu verdwenen doordat ECB beleid de kleintjes heeft laten samensmelten met de grote en het MKB kan niet meer lenen en de groei stagneert. Nu verdwijnen ook de kleine bedrijven en de werkeloosheid is nu onstuitbaar.

De ECB creert al 13 jaar geld en geeft dit uitsluitend aan hun eigen zombi grootbanken die de afgelopen twintig jaar zich gedragen hebben als casino’s. Die grootbanken doen geen zaken met het MKB dan alleen met hele grote bedrijven. Deze grootbanken zijn voornamelijk actief in aandelen die niets doen coor de echte economie. Ze gebruiken het ECB geld om de gokken op de aandelen markten. Dit komt ook doordat overheden geld lenen middels staatsleningen. Dit is ook uiterst inflatoir.

Het is bizar maar de enige groei in nederland is de huizenmarkt. Men creert krapte op de huizenmarkt en dat drijft de prijzen op en daarmee de inflatie. Dit gaat goed totdat de bubbel klapt en dat naderen wij nu omdat starters geen geld meer kunnen lenen en de huizenprijzen onbetaalbaar zijn geworden. Huizen bouwen draagt niet bij aan economische groei, producten doen dat.

Er is een oplossing om uit deze economische misere te komen en dat is de terugkeer naar kleine non-profit banken die geld lenen aan productie bedrijven en niet in aandelenmarkten die niets doen voor de echte economie, de staat moet dan geld lenen bij lokale banken en niet meer de internationale boer op en dat kan rente vrij. Het MKB kan weer groeien. Indien nederland dit alleen zou doen buiten de eurozone met een eigen munt zouden wij binnen enkele jaren weer dubbele groeicijfers zien en de economie booming. Ik zie dit met de euro en de ECB niet gebeuren.

Het beleid dat nu bij de ECB wordt ingezet is echter het tegenovergestelde. Men is nu bezig centralebankdigitaal geld (CBDC) te maken. Ze worden dus concurrenten van de nog aanwezige banken. In feite worden alle banken opgeslokt door de centrale bank. Er blijft dan dus één bank over. Men heeft dat in de SovjetUnie geprobeerd. Het resultaat was krimp, inflatie, verval en armoede. In 1978 in China kwam Deng aan de macht. Hij keek naar de SovjetUnie, Japan. Japan had duizenden kleine banken die geld leenden aan het MKB en verantwoordelijk waren voor dubbele groeicijfers. Deng keek ook naar de SovjetUnie met maar één bank. Deng koos voor het Japanse systeem. De rest is geschiedenis.

Helaas is einde jaren zeventig Japan van dit systeem afgestapt en liet de banken samengaan en deze investeerden in bubbels niet meer in lenen aan MKB. Dat was het einde van de japanse groei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.