Federal Reserve oftewel de FED is aan het einde van de QE tunnel

Federal Reserve oftewel de FED is aan het einde van de QE tunnel

De val van de dollar is ingezet en sleept de dollar zijn alter ego de euro (ook wel eurodollar genoemd) mee. Het maar ongebreideld creëren van geld ten koste van de dollar begint nu echt invloed te krijgen op de waarde ervan. Brandstof en voedsel prijzen in de US blijven maar stijgen terwijl de inflatie oploopt. Naar verwachting gaan de amerikanen het echt in hun portemonnee voelen dit najaar. Inflatie kan gaan naar deflatie, stagnatie of hyper inflatie gaan. Niemand weet wat het gaat worden.

Europa produceert heel veel voedsel zelf daarom merken we het hier niet zo maar reis naar een land buiten de eurozone en je merkt het in de portemonnee. Amerika importeert tegenwoordig veel voedsel uit het buitenland en exporteerd voornamelijk sojabonen en maïs. Sinds Covid ligt de vlees productie op zijn gat en fabrieken zijn of gesloten of verlaagde productie waardoor boeren hun slachtvee niet kwijt konden en gestopt zijn. De grote droogte in het westelijk deel van de US helpt ook al niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.