Hoop hebben we nu vooral hard nodig!

Hoop hebben we nu vooral hard nodig!

Situatie Oostenrijk biedt hoop

Bondskanselier en meerdere ministers stappen op

Door mr. Jeroen Pols

Rotterdam – 4 december 2021 – Na de aankondiging van een vaccinatieplicht en een huisarrest voor ‘weigeraars’ is de maat vol voor de Oostenrijkers. De afgelopen weken protesteerden honderdduizenden mensen tegen de regering. Een deel van de politie en de militaire vakbonden sloten zich daarbij aan. De regering valt langzaam uit elkaar. Volgens oppositieleider Herbert Kickl van de FPÖ worden de barsten in het regime duidelijk zichtbaar.

Donderdag kondigde voormalig bondskanselier Sebastian Kurz zijn volledige vertrek uit de politiek aan om meer tijd te besteden met zijn gezin.  Zijn opvolger nam donderdag na een ambtstermijn van slechts enkele weken alweer ontslag met in zijn kielzog de ministers van financiën en onderwijs. Tegen Kurz en enkele van zijn partijgenoten loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie en meineed. Het parlement hief zijn immuniteit onlangs op.

Nationale staking

Het vertrek van een deel van de regering volgde op de massale actie van afgelopen woensdag. De bevolking legde het land plat na een oproep tot een algehele staking. Winkels bleven gesloten, artsen legden hun werk neer en in de steden blokkeerden tienduizenden actievoerders de toegangswegen. De boodschap is duidelijk: ‘De regering moet weg’. Een einde van de protesten is niet in zicht. Ook vandaag gaan honderdduizenden Oostenrijkers de straat op. Op 15 december volgt een nieuwe landelijke staking.

Verkiezingen

De minister van binnenlandse zaken Nehammer volgt de vertrekkend Kanselier Schallenberg op. Volgens een peiling van het mainstream dagblad krant Krone Zeitung is 69% van de bevolking tegen de benoeming. Volgens de FPÖ is het niet de vraag of maar wanneer nieuwe verkiezingen komen. Kickl ontwikkelde zich tot onbetwiste leider van het verzet tegen de coronadictatuur. Zijn partij groeide in de peilingen tot de grootste van Oostenrijk.

Hoop

Deze ontwikkelingen bieden hoop. Mocht het regime vallen, dan zal dit directe gevolgen hebben voor de overige Europese landen. In het ideale scenario slaagt de oppositie erin eerlijke verkiezingen te forceren. Daarmee wordt de situatie in de rest van Europa onhoudbaar. Zij zullen als dominostenen vallen.

Vind je het belangrijk dat meer mensen dit lezen? Deel dit bericht met vrienden, kennissen en familie

1 REACTIE

comments user
admin

Na verkiezingen zitten er weer geïndoctrineerde muppets van Klaus Schwab en Soros clubje young global leaders in het pluche. Hun opvolgers zijn nog erger die voor hen. Democratie is niet de oplossing, de meerderheid zijn de schapen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.