Nederland weigert gas voor Roebels

Nederland weigert gas voor Roebels

Ooit wilde Rutte dat Groningen de draaischijf van Russisch gas in Europa zou gaan worden. De lege gasvelden in Groningen zouden dan prima als gas rotonde kunnen functioneren.

En toen kwam Donald Trump in 2016. Trump verbood Russisch gas want dat is de vijand. En Mark Rutte zei tot uw orders Trump. En toen was de nieuwe mantra Nederland moet van het gas af.

Niet helemaal want wij zouden gas uit Amerika moeten gaan overnemen. Er is echter een probleem. Er is geen pijpleiding. Schepen met LNG laten varen is erg duur. Er zijn geen LNG terminals in Europa. Er zijn wel pijpleidingen met russisch gas maar dat mag niet meer van Amerika.

In februari was Putin het zat. Hij had 14 jaar gewaarschuwd sinds 2008 dat de NAVO niet steeds dichter op de Russische grens moest komen. Voor 2008 had Putin met Rusland nog aangeboden lid te worden van de NAVO maar slavische volkeren zijn niet welkom muv Ukraine en Hongarije dan. Verschil moet er zijn ook als de agenda dit vereist.

In 2005 en 2014 weer had het amerikaans state department staatsgrepen in Ukraine gepleegd en weer kwam President Janukovic weer aan de macht. In 2014 werd hij definitief verjaagd ondanks democratisch gekozen door de mensen in de Donbass waar de meerderheid van Oekrainers wonen.

In 2014 dan maar de brand erin en Janukovic vluchtte naar Moskou. Poroshenko, de chocolade oligarch werd president en later opgevolgd door clown Zelensky. Het was Poroschenko die een oorlog startte tegen de bevolking van de Donbass. Acht jaar lang werden de mensen in Donbass bestookt met granaten en toen men zich opmaakte nu maar voor altijd iedereen in Donbass uit te moorden greep Putin in.

De media hype Oekraine begon en Rusland beschouwde onvriendelijke staten die Putin en Rusland afschilderden als barbaren een lesje te lezen. Gas voor roebles.

Duitsland, Frankrijk, Engeland, oostenrijk, Polen en ook Nederland  moesten maar twee  bankrekeningen  openen bij de Gazprom bank en in de ene euro’s inleggen en dan zal de Gazprom bank deze euro’s op de internationale markt omwisselen tegen een commissie naar roebels en daar mee zal het gas worden betaald.

Duitsland en Oostenrijk gingen akkoord en Brussel ging er ook akkoord mee ondanks dat het ingaat tegen de sancties. De rest ging niet akkoord. Dit betekent het einde van Russisch gas voor hen. Wat nu. Qatar? Die hebben geen pijpleidingen en te weinig capaciteit. Libie dan? Ook niet, die hebben wel een gasleiding naar Europa maar geen capaciteit. Noorwegen dan, maar die willen niet leveren.

De enige optie is dus gas kopen van tussenhandelaren op de internationale markt. Die wrijven zich al in de handen. De gasprijs gaat dus fors stijgen en doorstijgen tot astronomische waarden. Voorlopig lijkt dit de oplossing maar ook Rusland gaat niet op een gasbel zitten en verkoopt nu het het europese gas aan Azie. Vroeg of laat zullen de tussenhandelaren minder gas kunnen leveren.

Ondertussen hebben de russische sancties een averechts effect, de economie van Europa krijgt klappen en de Russen krijgen meer geld voor hun grondstoffen en de roebel wordt steeds sterker.

Wie is hier nu gek? Daar komt nog bij dat een 50.000 nederlandse bedrijven financieel onder water staan met schulden en de prijs van brandstof te hoog is om nog economisch te kunnen produceren. De visserij in Urk ligt al op zijn gat. Brandstof is te duur en niet lonend de zee op te gaan.

Het puinhopen van Rutte waarbij die van Paars verbleken veroorzaakt dus nu al een probleem plus de inflatie veroorzaakt door de ECB gaat Rutte in de kont bijten. Nederland gaat de recessie in en dat was niet nodig geweest. Ideologie wint het nooit van de economie.

Geke Boris Johnson vertelde iedereen die het wilde weten wij kopen geen russisch gas. Het gas in Engeland kopen wij in Nederland. Het is een clown show.

2 REACTIES

comments user
Quality Manager

Tja. Het is te hopen dat Rutte nu eens goed op zijn bek gaat. Met het hele kartel erbij! Straks hebben wij niet eens meer geld om eten te kopen….

    comments user
    admin

    We keren weer terug naar de middeleeuwen als het aan Rutte ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.