De Administratieve Staat heeft geleidelijk de politiek overgenomen.

De Administratieve Staat heeft geleidelijk de politiek overgenomen.

De administratieve staat is de benaming voor de burocratie van ongekozen, volkomen ongecontroleerde burocraten die ons parlementaire systeem hebben verandert in een soort klapvee bijeenkomst waar het klapvee (gekozen volksvertegenwoordigers) de voorgekookte oekazes van burocraten accorderen.

Het begon allemaal in begin jaren zeventig. Ik bezocht als kind het gemeentehuis, nieuwgierig als ik was, om te zien dat een kleine plaats de gemeente administratie aankon middels 1 secretaris onder de burgemeester, enkele raadsleden en wethouders en een part time secretaresse.

Dat veranderde al begin jaren zeventig. Ineens dienden gemeenten experts in te schakelen. Deze experts die meer wisten dan hobby gemeente raadsleden en de burgemeester zelf zouden later ongekozen burocraten worden genoemd.

Deze experts zorgend voor een tsunami van regeltjes en papier schuiverij, meerdere lagen van burocraten van pencil pushers, die elkaars werk vervolgens weer moeten controleren en over andere burocraten dienen te rapporteren, accorderen.

Het werd een perpetuum mobile. Een zelfwerkende papier fabriek van onnodige rapporten, dossiers en andere papiermassa’s. Over elk bouwplan, aanleg van wegen moesten ineens ellenlange rapporten worden geschreven. Vrij parkeren werd ineens betaald parkeren want de gemeente heeft geld nodig want de burocratie vreet geld op als water.

De burgemeester en zijn secretaris en de part time secretaresse werden ingeruild voor een adminstratieve burocraten fabriek dat weer geleid heeft tot het opslokken van de kleine gemeenten in grotere zodanig dat de burger geen idee meer had in welke gemeente men woont dan dat het gemeente huis steeds meer vleugels kreeg of nieuwbouw noodzakelijk was om de al die ambtenaren te huisvesten.

Ook de gemeente belasting deed zijn intrede om die burocratische rompslomp te financieren. De paarse Krokodil was geboren. De burger werd van het kastje naar de muur gestuurd. Het opmerkelijk feit deed zich voor dat er geen enkele controle werd uitgeoefend op deze burocraten spaggetti.

De politici, gekozen om de burger te dienen, zowel van links als rechts werden door dossier tijgers gevoed hierdoor zag je eigenlijk geen verschil meer in linkse of rechtse politiek. De verkiezings beloften werden na de verkiezingen in de lade gestopt want de burocratie is leidend. De engelse TV serie Yes Minister maakte de administratieve staat tot een lachwekkend theater maar het schreed wel voort tot een verstikkend deken.

Als je als politicus in de Tweede Kamer je dossier niet kende werd je afgebrand door andere partijen. Bij zware debatten zat er altijd wel een burocraat naast je die je in je oor fluisterde welke nieuwe regeltjes ze nu weer uitgevonden hadden om de burger op de kast te jagen.

De administratieve burocratie groeide uit tot de administratieve staat waar de politici nu door aangestuurd worden. I.p.v. politici de burocratie aansturen zijn de rollen omgedraaid. De administratieve staat is een regering boven de regering.

De administratieve staat is het meest duidelijk naar voren gekomen gedurende de Covid jaren. Mondmasker mandaat, anderhalve meter, vax mandaat, kleine bedrijven gesloten, sportcentra dicht, kerken gesloten.

Dit kwam allemaal uit de koker van de administratieve staat niet gehinderd door de grondwet want daar hebben de ondemocratische ongekozen burocraten geen boodschap aan. Ook niet aan mondige burgers. De Romeo’s is ook zo’n typische burocratische uitvinding. Feitelijk politie mensen in burger die burgers in elkaar mogen slaan. Volkomen ongrondwettelijk.

Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van demonstratie zijn in onze grondwet verankerd.

En de politici voerden braaf hun ongrondwettelijke opdrachten uit.

In Amerika heeft het Hooggerechtshof er nu een uitspraak over gedaan. Daar heet deze administratieve staat de EPA (emergency power agency) een overbodige club, die staten verordoneerde ongrondwettelijke maatregelen te nemen. (De Simpsons speelfilm ging daarover)

Uitspraak. Deze EPA dient zich aan de grondwet te houden.

In Nederland zien wij dat de meeste wetten door de administratieve staat worden gemaakt. Vorig jaar kwam naar buiten dat onze administratieve staat zelfstandige contacten onderhoudt met het World Economic Forum van Klaus Schwab naast de nederlandse regering zelf.

Deze nederlandse administratieve staat heeft weer de EU burocratie als baas. De EU is de europees weide administratieve staat die orders geeft aan de aangesloten landen die die administratieve staat in die landen dienen uit te voeren en die sturen weer de politiek aan.

Op deze manier komen nu bijna alle wetten tot stand. Brussel stuurt die wetten naar de leden landen en die worden aan het klapvee voorgelegd om deze te voorzien van een rubber stempel.

De uitspraak van het amerikaan hooggerechtshof is hopelijk een wakeup call voor europa dat wij deze ongekozen, ondemocratische, administratieve staat dienen te ontmantelen. Burocratie leidt tot fascisme, corporatisme, corruptie. Voor iedere ambtenaar in Brussel zijn er twee lobbyisten. 1 van de amerikaanse industrie en 1 van de europese industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *